Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.
Waarschuwing
Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Waves
Opgelet: Waves is niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.
Het Waves platform werd in 2016 opgericht door Sasha Ivanov met als bedoeling elke ondernemer toegang te geven tot een blockchain platform. Waves is een open en decentraal platform, gebouwd op een eigen blockchain mét ondersteuning voor custom tokens. Waves beschikt over een eigen beursplatform (Decentralized Exchange of DEX), wat decentrale crowdfunding en het traden van tokens mogelijk maakt. Het is eveneens mogelijk om de traditionele cryptocurrencies veilig op het Waves platform te bewaren en te verhandelen.
Via Waves kan iedereen snel een eigen ICO en cryptomunt lanceren, zonder zelf alle stappen van zo'n ingewikkeld programmeerproces te moeten doorlopen. Je kiest een naam voor je eigen coin en kiest het aantal coins dat gemaakt moet worden. Je zou bijvoorbeeld 99 miljoen coins kunnen maken om deze vervolgens te verkopen aan €0,50 per coin. Met de opbrengsten zou je een activiteit kunnen financieren en vervolgens wekelijks een deel van de omzet richting de token houders sturen.
De Russische Burger King heeft bijvoorbeeld via Waves zijn Whopper Coin gelanceerd. Bij elke aankoop krijg je Whopper Coins en nadat je een bepaald aantal coins hebt verzameld kan je hiermee een burger kopen. Deze coin wordt dus gebruikt als loyaliteitsprogramma, maar klanten kunnen coins die ze niet nodig hebben uiteraard via Waves verkopen aan andere geïnteresseerden.
Bij de introductie van het Waves platform op de markt werd meteen duidelijk dat ze zich voorstelde als een open blockchain platform met als doel om de toepassingsmogelijkheden van cryptocurrencies zoals met name de Bitcoin te vergroten, waardoor je er meer mee kan doen dan ze louter versturen naar een ander adres. In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht is het absoluut niet de bedoeling van Waves om andere cryptocurrencies te gaan vervangen, in tegendeel. Ze biedt in de praktijk een platform aan waarop alles van waarde kan worden uitgegeven en verhandeld. Dit uiteraard ook nog eens op een honderd procent decentrale manier.
De achterliggende technologie van het Waves platform is gebaseerd op diverse andere crypto projecten. Het gaat hierbij onder meer om Nxt evenals om BitShares en het bekende SuperNet. Dit betekent echter niet dat het platform zomaar een doelloze samensmelting is van diverse crypto projecten. Het Waves platform werd dan ook vanaf de grond af aan opgebouwd. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de Scala programmeertaal. Ondanks het feit dat het concept dus eigenlijk niet helemaal nieuw is moet het wel gezegd dat Waves zich op verschillende vlakken weet te onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Dit geldt misschien wel nog het meest voor het gebruiksgemak en de toepasbaarheid waarover ze beschikt.
Het Waves platform maakt het mogelijk om binnen een tijdspanne van slechts één minuut een digitale valuta te creëren. De achterliggende waarde van een cryptovaluta wordt met het Waves platform gewaarborgd door het feit dat er 1 op 1 een andere valuta voor garant staat. Wil je in de praktijk bijvoorbeeld graag BTC tokens bewaren op het platform van Waves? In dat geval wordt er voor gekozen om 1 BTC over te maken naar het Waves-Bitcoin adres. Op het platform krijgt de gebruiker vervolgens één Waves token die over dezelfde waarde beschikt als de ene BTC token die oorspronkelijk is overgemaakt.
Van zodra de tokens zijn aangekomen op het platform van Waves is het terug mogelijk om ze om te wisselen voor andere tokens. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om Waves-Euro, maar ook om Waves-Ripple. Een extra interessant voordeel van het Waves platform is dat de uitwisseling van de tokens binnen het platform zelf razendsnel kan gebeuren en dat ook nog eens zonder dat er een tussenkomst is vereist van een centrale autoriteit. Zoals in het bovenstaande voorbeeld ook duidelijk aangegeven is het voor Waves ook geen probleem om haar eigen tokens om te zetten in euro's. Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet zo wereldschokkend, maar het is toch een issue waar heel wat andere cryptocurrencies mee geconfronteerd worden.
Voor het omzetten van haar Waves tokens in euro's heeft het platform er voor gekozen om gebruik te maken van zogenaamde fiat gateways. Het betreft hier niet alleen gelicenseerde, maar tevens ook automatische centrale partijen die traditionele valuta's accepteren en vervolgens kunnen omzetten naar tokens op de Waves Blockchain. Het kan hierbij niet uitsluitend gaan om wEUR, maar bijvoorbeeld ook om wUSD waardoor het systeem wereldwijd inzetbaar is.
Omwille van het feit dat fiat gateways dienst doen als centrale autoriteit voor het Waves platform wordt de mogelijkheid aangeboden om een bepaalde wet- en regelgeving toe te passen. Deze regelgeving heeft in het bijzonder invloed op de in- en uitstroom van fiduciair geld op de blockchain. Verschillende technieken zoals bijvoorbeeld compliance frameworks zorgen er op moment van schrijven nog voor dat de blockchain wordt afgeschermd van de echte wereld. Dit is vereist, niet in het minst omdat anders voor financiële instellingen de verplichting zou gelden om voor elke transactie vanaf een bepaalde waarde te weten waar het kapitaal precies haar oorsprong heeft gevonden evenals waar ze naartoe wordt gestuurd. We zouden dus kunnen stellen dat de fiat gateways er vooral voor moeten zorgen dat door het toepassen van het Waves platform meer landen cryptocurrencies kunnen reguleren.
De WAVES cryptovaluta beschikt over maximum 100 miljoen tokens. Dit zorgt er voor dat er bij deze cryptocurrency geen sprake is van een zekere inflatie. Om er voor te zorgen dat het minen van WAVES tokens een rendabele activiteit blijft voor miners wordt er een beperkte transactievergoeding aangerekend ter waarde van 0,001 WAVES. Er wordt bij het Waves platform gebruik gemaakt van een verbeterde versie van het inmiddels beproefde Proof-of-Stake protocol. Deze verbeterde uitvoering luistert naar de naam 'Leased Proof-of-Stake' en heeft de mogelijkheid om tot 1000 transacties per seconde op een snellere wijze te bevestigen.
Heb je vertrouwen in de toekomst van Waves en zou je graag ook enkele WAVES tokens in je eigen cryptoportefeuille willen opnemen? Dat kan. Na het kopen van een bepaalde hoeveelheid WAVES tokens is het echter steeds een vereiste om er rekening mee te houden dat je deze tokens op een veilige plaats moet kunnen opslaan. Waves heeft er op dit vlak voor gekozen om een eigen officiële Waves wallet in het leven te roepen. Deze wallet kan als client worden gedownload op je desktop, maar het is eveneens mogelijk om ze te installeren als Chrome applicatie.
Zou je graag overal en altijd jouw WAVES portefeuille bij je willen hebben? In dat geval is het ook een optie om er voor te kiezen om de WAVES app te downloaden op je Android of iOS toestel. De app is terug te vinden in zowel de Google Play Store als in de Apple App Store. Tot slot is het ook nog interessant om te weten dat Waves je de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van een zogenaamde 'light wallet'. Gebruikmaken van een dergelijk systeem zorgt er voor dat je geen complete kopie van de WAVES blockchain op je systeem moet downloaden. Dit maakt deze wallet tot een razendsnel alternatief voor de gewone client van Waves.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".