Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Ripple

Wat is Ripple?

XRP Ripple

Door de jaren heen is het internationale betaalverkeer aanzienlijk uitgebreid. Voor ons als gebruikers lijkt een internationale overschrijving een zeer eenvoudige transactie te zijn, maar achter de schermen komt er behoorlijk wat bij kijken.

Dit geldt in het bijzonder voor de situatie waarin er een wisselkoers van toepassing is (denk maar even aan het omzetten van euro's in Amerikaanse dollars). Bovendien neemt het klassieke systeem heel wat tijd in beslag en zorgt het voor onnodige kosten. Het Ripple platform heeft hier de perfecte oplossing voor in huis. Omwille van de hoge verwachtingen is ook de Ripple koers in 2017 enorm beginnen stijgen.

Platform Ripple en munt XRP

Ripple zelf kan nog het best worden omschreven als een betaalprotocol welke kan worden gebruikt door financiële instellingen. Het uiteindelijke doel van het Ripple platform is zeer eenvoudig. Ze wil er namelijk voor zorgen dat het internationale betaalverkeer niet alleen efficiënter kan verlopen, maar bovendien ook nog eens goedkoper wordt voor alle betrokken partijen. In vergelijking met het merendeel van de andere cryptocurrencies moet er bovendien worden opgemerkt dat de token van Ripple, namelijk de XRP gecentraliseerd is. In feite mogen we dan ook niet spreken over een cryptocoin, maar eerder over een digitale munt.

XRP is de munt die Ripple zelf gebruikt op zijn platform om de transacties af te wikkelen. Bij een transactie van euro naar dollar worden de euro's eerst in XRP omgezet en daarna onmiddelijk in dollar. XRP is zo een bridge currency die wereldwijd alle handel mogelijk maakt tussen alle fiat munten maar ook tussen alle cryptomunten en van fiat naar crypto of omgekeerd. Zo zou je via Ripple ook snel een betaling in Bitcoins kunnen uitvoeren, die dan automatisch op iemand anders zijn dollarrekening verschijnen. Net daarom is de technologie ook interessant voor banken, ze kunnen zo snel en makkelijk instappen in de cryptobetalingen.

Van bij de start werden er 100 miljard XRP's gemaakt door het bedrijf Ripple. De XRP kan dus niet gemijnd worden en bij de start werd in het protocol ook vastgelegd dat er nooit meer dan 100 miljard munten mogen zijn. Maar omdat het bedrijf Ripple zelf dus de rol heeft van een soort centrale bank wordt er gesproken van een gecentraliseerde munt. Echte cryptolovers lopen daarom niet hoog op met Ripple en XRP. Ze zien hierin dezelfde gevaren als het aloude banksysteem, waarin 1 centrale partij alles kan bepalen. De banken langs de andere kant zien wel brood in Ripple omdat er een bedrijf aanspreekbaar is, in tegenstelling tot andere gedecentraliseerde munten. Je zou dus kunnen stellen dat Ripple een perfecte brug maakt tussen de cryptowereld en het wereldwijde banksysteem.

Doordat er 100 miljard munten gemaakt zijn lijkt er ook een enorm overaanbod te zijn. Immers, er kunnen bijvoorbeeld slechts 21 miljoen Bitcoins gemaakt worden. Deze schaarste zorgt voor een snelle prijsstijging bij een toename van de vraag. Ripple heeft in 2017 dan ook 55 miljard XRP vastgezet op een rekening, waarvan maximaal 1 miljard tokens per maand ter beschikking wordt gesteld. Het aanbod is zo op een kunstmatige manier wat beperkt en dat is één van de redenen achter de enorme prijsstijging die we in 2017 gezien hebben.

Een andere reden voor de prijsstijging van XRP is het feit dat de financiële sector de technologie van Ripple helemaal aan het omarmen is. Reeds in een vroeg stadium besloten verschillende grote partijen dan ook om met Ripple in zee te gaan. Het gaat hierbij onder meer om Santander en BBVA, maar wat ook te denken van UniCredit en Bank of America? Al deze grote financiële instellingen hebben inmiddels hun vertrouwen uitgesproken voor het platform van Ripple en zullen met plezier gebruik maken van de Ripple technologie. Grote vraag is wel of ze ook gebruik zullen maken van de XRP munt, gezien ze ook een eigen token zouden kunnen gebruiken. XRP blijft om deze reden enorm speculatief.

Besparing op tijd en kosten

Het huidige systeem voor internationaal bankieren lijkt op het eerste zicht wel eenvoudig te zijn, maar dat is het niet. Wanneer we achter de schermen kijken moeten we dan ook vaststellen dat er bij een internationale overschrijving van Nederland naar de VS gebruik moet worden gemaakt van corresponderende banken en zogenaamde nostro en vostro accounts. Het gaat hierbij om bankrekeningen die geparkeerd staan bij een derde bank en die uiteraard over een andere valuta beschikken. Een voorbeeld hiervan is dat Rabobank bij de Bank of America een dollar rekening heeft terwijl de laatste een euro rekening heeft bij Rabobank. Dit systeem is nodig omdat het anders onmogelijk is om internationale overschrijvingen te kunnen uitvoeren. Als Amerikaanse klanten aan Nederlandse bedrijven moeten betalen, dan zal dit geld eerst op de dollarrekening van Rabobank in Amerika worden gestort. Dit ganse bedrag wordt vervolgens overgemaakt naar Nederland, waarna Rabobank de bedragen in euro's omzet en zorgt voor de uitbetaling op de juiste rekeningen.

De bovenstaande werkwijze wordt al tientallen jaren met succes gebruikt, maar dat neemt niet weg dat het onnodig veel tijd in beslag neemt en bovendien veel geld kost. Er is trouwens ook een tegenpartij risico als de corresponderende bank omver dreigt te vallen. Tijd voor disruptie dus. Door het inzetten van de Ripple technologie is het nu mogelijk om deze twee problemen voor eens en altijd de wereld uit te helpen. Door gebruik te maken van dit platform krijgen financiële instellingen de mogelijkheid om realtime transacties uit te voeren op een netwerk dat over een cryptografische beveiliging beschikt. De omzetting van valuta A naar valuta B gebeurt door middel van XRP (de token van Ripple), terwijl in de blockchain de rekening standen van elke bank bijgehouden worden.

Interessante, universele technologie voor banken

Met haar systeem introduceert Ripple een universele technologie die banken toestaat om snel en op softwarematige basis met mekaar te communiceren over een beveiligd netwerk. In principe is de Ripple Connect software het enige dat banken nodig hebben om de voordelen van het Ripple platform te kunnen ervaren. Indien twee banken dit hebben gedaan krijgt de lokale Ripple Connect software van de bank de mogelijkheid om te communiceren met het op de blockchain gedistribueerde protocol dat luistert naar de naam ILP. Vervolgens zal dit protocol terug verbinding maken met de Ripple Connect Software welke door de tweede bank is geïnstalleerd. Het doel van deze communicatie kan bovendien verschillend zijn. Zo kan ze als doel hebben om rekeninggegevens te verifiëren, maar is het eveneens mogelijk om er transacties mee te bevestigen. Omwille van het feit dat er gebruik wordt gemaakt van de blockchain technologie hebben beide partijen inzicht in de actuele status van de transactie, maar dan wel zonder dat ze de gegevens van de verzender en de ontvanger kunnen achterhalen.

Heel wat vertrouwen vanuit de financiële wereld

Eerder op deze pagina hebben we reeds aangegeven dat Ripple niet alleen over een goed uitgedokterd systeem beschikt, daarnaast is de technologie ook reeds omarmd door verschillende grote spelers uit de financiële sector. De Bank of America of de Royal Bank of Scotland zijn toch twee behoorlijk prestigieuze namen die Ripple tot haar klantenbestand mag rekenen. Toch is het fout om te denken dat alleen maar bedrijven uit de financiële sector geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van het Ripple platform. Ook tal van andere grote ondernemingen zoals met name internetgigant Google hebben ook aangegeven brood te zien in de werking van het systeem. Dat belooft toch wat voor de toekomst!

Welke Ripple wallet gebruiken?

Eenmaal je hebt besloten om XRP tokens te kopen spreekt het voor zich dat je ook over een veilige manier dient te beschikken om deze op te slaan. Wat dit betreft kan je een keuze maken uit verschillende mogelijkheden. Zo is het uiteraard een optie om gebruik te maken van een online wallet voor je Ripple tokens, maar het moet gezegd dat het toch uiteindelijk een betere keuze is om te kiezen voor een hardware exemplaar. Geef je de voorkeur aan een online wallet voor je Ripple tokens, dan moet je er zeker van zijn dat je alle mogelijke beveiligingen activeert. Dit geldt in het bijzonder voor de twee-staps-authentificatie. Toch blijven online wallets altijd vatbaar voor hackpogingen waardoor ze niet de voorkeur wegdragen van het merendeel van de investeerders in cryptovaluta's als XRP.

Bovenstaande betekent niet dat er alleen maar voordelen verbonden zijn aan een hardware wallet ten opzichte van een online variant. Daar waar deze laatste bijvoorbeeld nagenoeg altijd gratis is geldt dat natuurlijk niet voor een hardware exemplaar. Je moet er rekening mee houden dat je voor een dergelijk toestelletje al snel zo'n 70 euro kwijt bent. Je kan voor het opslaan van je Ripple tokens onder meer denken aan de Ledger Nano S (lees onze Ledger Nano S review) of de Trezor Wallet.



Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Crypto koersen


Populair op Beleggenonline






Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu