Online beleggen

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Pump & dump

Pump & dump, ken de risico's en herken de signalen

Vooraleer te investeren in een bepaalde cryptomunt dien je er altijd rekening mee te houden dat het interessant is om even de historische koers van de munt te evalueren. Het zogenaamde 'Pump & Dump' principe is er namelijk één die vooral bij de minder populaire munten voorkomt en waar je als investeerder behoorlijk wat geld mee kan verliezen. Pump & Dump praktijken uiten zich steevast onder de vorm van korte, maar bijzonder hevige pieken in de koers van een cryptocurrency. Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet zo'n groot probleem, maar wanneer je in een dergelijke piek de cryptomunt in kwestie aankoopt zullen de verliezen zwaar kunnen oplopen.

Hoe werkt Pump & Dump precies?

Bijzonder veel mensen die willen investeren in bepaalde cryptomunten kijken niet verder dan de eerste vijftig munten die bijvoorbeeld zijn terug te vinden in het overzicht van Coinmarketcap. Wanneer je dat wel doet krijg je te maken met cryptocurrencies die beschikken over een handelsvolume dat lager ligt dan één miljoen dollar. Dat lijkt op het eerste zicht geen probleem (en dat is het eigenlijk ook niet), ware het niet dat dit er voor zorgt dat de munten over een zeer volatiel karakter beschikken. Met andere woorden, op het ogenblik dat een bepaalde partij in één keer een niet onaanzienlijk budget tegen de cryptocurrency in kwestie aan gooit kan dit de koers meteen explosief doen stijgen. Dat speelt natuurlijk in de kaart van mensen die op korte tijd graag zoveel mogelijk winst willen maken met hun investering in cryptomunten. Het Pump & Dump principe kan je dan ook zeker een mooi bedrag opleveren, maar wanneer het fout gaat en je het verkeerde uitstapmoment kiest mis je de boot en krijg je te maken met een moeilijk te herstellen verlies.

100% stijging in amper vijf minuten tijd

In het verleden zijn er reeds verschillende concrete Pump & Dump situaties geweest waarin de koers soms een stijging optekende van niet minder dan 100 procent in amper vijf minuten tijd. Op het ogenblik dat de koers voor de Pump&Dump'ers voldoende hoog was kozen ze er echter voor om hun complete investering in één keer terug te trekken. Het gevolg liet zich raden. De koers van de cryptomunt implodeerde waardoor erg veel mensen werden geconfronteerd met een verlies welke ze tot dusver nog niet hebben kunnen goedmaken. Op het juiste ogenblik instappen en terug uitstappen blijft altijd van cruciaal belang.

Hoe een Pump & Dump herkennen?

Wanneer je serieus wil investeren in (minder bekende) cryptomunten is het altijd van belang om de Pump & Dump momenten op te merken. Dit kan je alleen maar doen door je te verdiepen in de historische koers van de cryptocurrency waarin je wenst te investeren. Is er op een bepaald ogenblik sprake van een niet reële en veel te explosieve stijging die niet direct verklaarbaar is? Wacht dan bij voorkeur met instappen wanneer je niet het risico wil lopen tegen een aanzienlijk verlies aan te kijken. Anderzijds kan je er ook voor kiezen om een dergelijke piek vroegtijdig te benutten en ook in te stappen. Stijgt de koers verder waardoor je een instant winst hebt gemaakt? Verkoop de munten dan vooraleer de dump zijn intrede doet en je hebt in korte tijd mogelijks een mooie meerwaarde gerealiseerd.

Het niet te onderschatten risico van Pump & Dump

Wanneer je kan meeliften op een stijgende koers is dat natuurlijk fantastisch, maar in de praktijk zien we vooral het omgekeerde. Individuele beleggers houden hun aankoop tijdens een Pump & Dump te lang aan waardoor ze verkopen op het ogenblik dat de daling reeds is ingezet. Geldt dat ook voor jou? In dat geval kan je vaak niets anders dan je wonden likken en wachten tot het volgende Pump & Dump scenario zich voltrekt. In tussentijd kan je echter in één klap behoorlijk veel geld verloren hebben. Aandachtig zijn voor Pump & Dump en een goede inschatting maken van het risico dat je neemt op het ogenblik dat je er in meegaat is dan ook altijd aan te raden.Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu