Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > NEO

Wat is NEO?

NEO

NEO is een blockchain en tevens ook een digitale valuta die voorheen door het leven ging onder de naam 'Antshares'. NEO werd ontwikkeld door het Chinese bedrijf 'Onchain' uit Shanghai. Omdat het bedrijf het imago van haar blockchain applicatie een boost wou geven koos ze er voor om in de zomer van 2017 een naamsverandering door te voeren van Antshares naar NEO.

Ondersteuning voor smart contracts

Elke blockchain heeft natuurlijk een aantal specifieke kenmerken, dat is niet anders voor NEO. Eén van de belangrijkste eigenschappen van deze blockchain is de ondersteuning voor zogenaamde smart contracts. NEO geeft ze zelfs een speciale naam: de 'NeoContracts'. Zij moeten er voor zorgen dat er met behulp van het NEO platform kan worden geprogrammeerd volgens een bepaalde, specifieke logica. Op deze manier moeten niet alleen processen, maar ook transacties geautomatiseerd kunnen worden. Een vergelijkbare techniek zien we eveneens terug in Ethereum (ETH). Niet in het minst omwille van deze reden wordt er met de nodige regelmaat naar NEO verwezen als zijnde het 'Ethereum van China'.

Via NEO kunnen dus DApps gebouwd worden (Decentralized Applications) met smart contracts, maar er kunnen ook ICOs op gelanceerd worden (Initial Coin Offerings zoals dat kan met nieuwe ERC20 tokens via Ethereum).

Steun van de Chinese overheid

Het is geen geheim dat men in China in eerste instantie helemaal niet zat te wachten op de komst van een bepaalde cryptocurrency. De Chinese overheid legde zelfs de cryptobeurzen aan banden, waardoor het verhandelen van Bitcoin in China in principe onmogelijk werd gemaakt. Maar Antshares (inmiddels dus NEO) kreeg toen wel het vertrouwen van de overheid. Sterker nog, de leiding van het land sprak er uitdrukkelijk haar steun voor uit. Dit zorgt er op zich reeds voor dat NEO over een niet onaanzienlijk toekomstpotentieel beschikt.

Een toegankelijk platform boordevol mogelijkheden

Op het eerste zicht kan het overkomen alsof NEO een goedkope kloon is van het Ethereum systeem, zeker omwille van de ondersteuning van slimme contracten. Toch zijn er ook een aantal niet onbelangrijke verschillen tussen beide platformen. Ontwikkelaars die gebruik willen maken van het Ethereum platform moeten zichzelf eerst de Solidity programmeertaal aanleren. Dat is niet het geval bij NEO.

De NeoContracts worden immers geschreven in bekende en vertrouwde programmeertalen zoals bijvoorbeeld C#, Java, Kotlin en VB.net. NEO heeft bovendien reeds laten uitschijnen dat het van plan is om in de toekomst nog heel wat extra programmeertalen te gaan ondersteunen. Het zou hierbij onder meer gaan om Python en Javascript. De ondersteuning van verschillende standaard programmeertalen zorgt er hoe dan ook voor dat het NEO platform veel toegankelijker is in vergelijking met de (grote) broer Ethereum. Programmeurs moeten geen nieuwe taal leren waardoor de adoptie van NEO dus erg snel kan gaan.

Verder is het zo dat China de laatste jaren echt wel aan het uitblinken is wat betreft technologische innovaties. Denk maar aan Alibaba dat de wereld aan het veroveren is of aan WeChat, de app waarmee zowat alles kan. Chatten, betalen in de winkels, een taxi boeken,... Het is ondertussen zelfs zo dat Facebook klakkeloos begint te kopiëren wat WeChat doet. China begint zo stilaan de standaard te zetten in plaats van Silicon Valley.

Delegated Byzantine Fault Tolerance alternative

Verschillende bedrijven of cryptovaluta's zoals Ethereum en Bitcoin hebben er voor gekozen om gebruik te maken van een Proof of Work of een Proof of Stake consensusmechanisme. Ook op dit vlak weet NEO zich te onderscheiden van deze vaste waarden. NEO maakt gebruik van het 'Delegated Byzantine Fault Tolerance alternative' (dBFT) consensusmechanisme, nog het best te omschrijven als een aanpassing op het bekende Proof of Stake (PoS) concept. NEO en dBFT brengen een aantal interessante voordelen met zich mee.

In plaats van met ontelbare mijners te werken wordt er bij dBFT gekozen voor enkele tientallen 'boekhouders' die het netwerk voor iedereen onderhouden. Iedereen die NEO tokens in bezit heeft kan stemmen wie dat deze boekhouders zullen worden en de identiteit van deze deelnemers wordt bekend gemaakt. NEO kan dus veel sneller en efficiënter werken, terwijl de elektriciteitskosten enorm worden gedrukt. Doordat de boekhouders bekend zijn, krijgt de overheid ook beter zicht op het netwerk, wat aantrekkelijker is voor de wettelijke instanties.

GAS

Wie een transactie over het Ethereum network wil sturen moet hiervoor een kleine transactiekost betalen, de zogenaamde GAS. In feite is dit niets meer of minder dan een zeer klein deeltje van de Ethers die je wil versturen.

NEO werkt op een totaal andere manier. De NEO token wordt eerder bekeken als een soort van aandeel in het totale NEO netwerk. Om transacties uit te voeren moet je gebruik maken van een andere token die NEO ontworpen heeft: de GAS. Elke transactie wordt dus betaald met GAS en deze gaat naar de boekhouders én naar alle NEO token houders. Een deel van de betaalde GAS wordt dus verdeeld over alle NEO token houders. Zij profiteren dus als er veel transacties plaatsvinden en verdienen eigenlijk een soort van rente door NEO aan te houden.

Wie een NEO wallet bezit kan zien op hoeveel GAS hij recht heeft. Dit kan opgevraagd worden door op een knop te drukken "claim x aantal GAS".

1.000 transacties per seconde

Een niet onbelangrijke factor voor het meten van de schaalbaarheid van een cryptocurrency is het aantal transacties die per seconde verwerkt kunnen worden. Voor de NEO blockchain geldt is dat momenteel 1.000 transacties per seconde. Echter is er al gezegd dat het systeem zeer eenvoudig kan opschalen naar wel 10.000 transacties per seconde. Een eventuele nieuwe, explosieve groei kan hierdoor op eenvoudige wijze worden opgevangen.

Invloed vanuit de Aziatische markt

Voor Westerse bedrijven is het altijd een heuse opdracht om zich te kunnen manifesteren op de Chinese markt. Vraag dat maar aan kleppers zoals Google en Facebook. Hetzelfde kan gezegd worden van de cryptovaluta's die bij ons inmiddels zijn uitgegroeid tot ware klassiekers zoals bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum. Dat ligt anders voor NEO. Het bedrijf dat de cryptocurrency in het leven heeft geroepen is Chinees en dat zorgt er voor dat de voeling met de markt heel wat beter is. Naarmate NEO beter en beter geïntegreerd raakt binnen de diepe wortels van de Chinese en misschien zelfs de volledige Aziatische markt is er uiteraard een stevige groei realiseerbaar. Op welke manier deze groei zich zal voltrekken zal uiteraard de toekomst nog moeten uitwijzen.

NEO tokens veilig opslaan in een wallet

Wil je graag wat meer diversiteit in je cryptoportefeuille brengen en kan het volgens jou geen kwaad om ook een aandeel in Chinese cryptovaluta's te hebben? In dat geval is de keuze voor NEO wellicht zeer interessant. Belangrijk is wel om te weten dat je NEO doorgaans dient te kopen bij één van de grotere, internationale exchanges. Dat is op zich geen probleem, maar waar ga je ze precies in opslaan? Je zou er dan voor kunnen kiezen om gebruik te maken van een online wallet met ondersteuning voor NEO, maar dan is je portefeuille vatbaar voor mogelijke hacks en andere vervelende problemen. Het spreekt voor zich dat je dit het liefste van allemaal zal willen voorkomen. Een interessanter en vooral veiliger alternatief is dan ook kiezen voor een hardware wallet. De verschillende exemplaren van Ledger, namelijk de Ledger Nano S (lees onze Ledger Nano S review) evenals de Ledger Blue bieden prima ondersteuning voor NEO tokens en dat ook nog eens volledig afgezonderd van het internet!



Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline






Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu