Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > NEM

Wat is NEM?

NEM

NEM is zoals Ethereum een zelfstandig opererende blockchain die beschikt over een eigen cryptocurrency, de XEM. NEM werd gelanceerd in 2015 en het is dus een relatief jonge blockchain. Wat NEM uniek maakt is de manier van transacties bevestigen en het feit dat er niet gewerkt wordt met mining. Het NEM platform maakt wel gebruik van 'harvesting', waardoor er geen zware en prijzige hardware nodig is en waardoor het energieverbruik erg beperkt blijft. NEM gebruikt PoI: proof-of-importance. Een NEM node kan zelfs op een kleine en eenvoudige computer draaien of zelfs een singleboardcomputer zoals de Raspberry Pi.

NEM heeft dus zeer lage transactiekosten en een snelle verwerkingssnelheid. Op het platform kunnen derde partijen ook eigen applicaties bouwen, door gebruik te maken van smart contracts. Vooral in het Oosten wordt al veel gebruik gemaakt van het NEM platform. Maar ook in Europa wint NEM aan belang. Zo maakt de blockchain bank Bankera (Spectrocoin) gebruik van het NEM platform. Zowel XEM als NEM genieten dus van een groeiend vertrouwen.

Het NEM team werkt bovendien constant aan verbeteringen voor het NEM platform en de software, met de bedoeling één van de betrouwbaarste blockchain netwerken ter wereld te worden. Opvallend was de snelle reactie van het team op de grootste cryptoroof ooit, waardoor gestolen XEM munten per saldo waardeloos werden.

NEM staat voor 'New Economy Movement', een groepering van blockchain aanhangers. Deze jongens wilden een variant creëren op de NXT cryptovaluta, waarbij men gebruik zou maken van dat bijbehorende applicatieplatform. Uiteindelijk is men afgestapt van dit idee en heeft men er voor gekozen om een maatwerk blockchain oplossing te creëren. De unieke XEM cryptovaluta was geboren.

Blockchain zoals de rest?

Het spreekt voor zich dat de XEM cryptocurrency vergelijkbaar is met andere blockchain toepassingen die op de markt zijn terug te vinden. Zo wordt er bijvoorbeeld precies bijgehouden welk adres de eigenaar is van hoeveel cryptovaluta en welke transacties er allemaal hebben plaats gevonden. Dit neemt niet weg dat er aan het platform van NEM wel een aantal interessante voordelen verbonden zijn.

De meeste blockchain toepassingen maken gebruik van de 'Proof of Work' methode. Hierbij worden zware computers ingezet om complexe rekensommen op te lossen. De computer die hierin slaagt wordt beloond met nieuwe cryptocoins, waardoor we dit 'mining' gaan noemen zijn, vergelijkbaar met het delven van goud of zilver. Deze rekensommen worden steeds complexer en vereisen dan ook meer rekenkracht, waardoor gespecialiseerde hardware nodig is. Door de moeilijke rekensommen neemt ook het energieverbruik drastisch toe.

NEM maakt echter gebruik van een harvesting principe. Als een node een nieuwe transactie ziet, dan wordt deze informatie gedeeld met de andere nodes. Het delen van deze informatie kan worden vergeleken met het minen. Ze krijgen hiervoor een bepaalde vergoeding in de vorm van tokens.

Om te voorkomen dat de blockchain corrupt raakt heeft men er voor gekozen om alleen te luisteren naar belangrijke nodes. De betrouwbaarheid van een node is volledig gebaseerd op het XEM-saldo waar deze over beschikt, de hoeveelheid aan transacties die zijn verwerkt, de uptime evenals de leeftijd van de node. Omwille van het feit dat NEM haar transacties dus valideert op basis van de betrouwbaarheid van een node noemen we deze werkwijze 'Proof of Importance' (POI). Dit lijkt op het eerste zicht geen indrukwekkend verschil met andere blockchain toepassingen, maar ze zorgt er wel voor dat het platform toegankelijk wordt gehouden.

Het harvesting systeem van NEM in detail

Zoals reeds aangegeven wordt er naar het harvesting systeem verwezen als een systeem waarbij een node blokken gaat berekenen en valideren. Vervolgens kunnen deze worden toegevoegd aan de blockchain. Een blok is opgebouwd uit alle transacties die in de voorbije minuut werden uitgevoerd. Dit betekent dat een blok elke minuut wordt berekend en vervolgens toegevoegd. Het is het zogenaamde POI-algoritme welke verantwoordelijk is voor het bepalen van de node die de blok mag verwerken.

Uiteraard zorgt het verwerken van de blok voor het ontvangen van een bepaalde hoeveelheid XEM tokens. Elke node (dus met andere woorden elk systeem die over een volwaardige wallet beschikt) met een complete kopie van de volledige blokketen en die beschikt over een balans van ten minste 10.000 XEM kan deelnemen aan het oogsten van XEM. Een extra bijzonder kenmerk is bovendien dat de oogstende NEM portefeuille kan worden afgesloten. Er is dus geen continue beschikbaarheid via het internet vereist.

De unieke eigenschappen van NEM

Vooraleer te investeren in NEM spreekt het voor zich dat je een goed beeld zal willen hebben van de eigenschappen die aan deze cryptocurrency zijn verbonden. NEM kenmerkt zich in de praktijk door een reeks van zeer interessante, unieke kenmerken. Wij hebben de belangrijkste even op een rijtje gezet zodat je precies weet wat je van NEM kan verwachten:

  • NEM beschikt over de eerste blockchain welke werkt op basis van elliptic curve cryptografie. Bovendien beschikt ze over een ingebouwde multi-signature oplossing.
  • NEM heeft een versleuteld communicatie systeem welke de mogelijkheid biedt om versleutelde berichten te versturen.
  • NEM kenmerkt zich door beschermde wallets welke zich achter een firewall kunnen bevinden. Bovendien hoeven ze niet altijd online te zijn. Het wachtwoord evenals de privé sleutel zullen het systeem waar de wallet op werd geïnstalleerd nooit verlaten.
  • NEM heeft een geheel eigen cryptocurrency genaamd de 'XEM'. De maximale beschikbare hoeveelheid tokens van NEM is vastgesteld op 8.999.999.999 exemplaren.

Op moment van schrijven hebben verschillende partijen er reeds voor gekozen om gebruik te maken van het NEM platform. Eén van deze partijen is een belangrijke Japanse bank. Uit de praktijk is inmiddels gebleken dat deze bank door het inzetten van NEM de infrastructurele kosten heeft weten te verlagen met zomaar even 90 procent. Bovendien werd ook de omgeving van de bank om te internetbankieren veiliger gemaakt. In het bijzonder op de Japanse markt is er op dit ogenblik dan reeds een aanzienlijke vraag naar XEM.

Hoe veilig je XEM tokens opslaan?

Zie jij een mooie toekomst voor NEM en wil je daarom graag investeren in XEM tokens? In dat geval spreekt het voor zich dat je over een veilige wallet zal moeten beschikken. Je zou er voor kunnen kiezen om gebruik te maken van één van de verschillende (gratis) online wallets om je XEM tokens in op te slaan, maar het is eveneens een optie om de voorkeur te geven aan een (nog veiliger) hardware exemplaar. Hardware wallets zoals met name de Ledger Nano S (lees onze Ledger Nano S review) evenals de Trezor Wallet bieden beiden ondersteuning voor de XEM tokens van NEM.

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline






Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu