Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.
Waarschuwing
Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Monero
Opgelet: Monero is niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.
Monero is een digitaal betaalsysteem dat gebaseerd is op blockchain technologie. Bovendien doet de XMR token dienst als cryptomunt. Kenmerkend voor Monero is dat ze 100 procent financiële privacy biedt. Dit alles zorgt er voor dat Monero over een innovatief karakter beschikt dat het voor gebruikers mogelijk maakt om betalingen uit te voeren zonder dat daarvoor informatie over de betrokken partijen bekend wordt gemaakt.
Je kan van de blockchain niet aflezen van welk adres een transactie komt, naar welk adres het verstuurd is of hoeveel coins er verzonden zijn. Op deze manier is financiële privacy uitstekend gewaarborgd. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Monero enorm populair geworden is in het criminele milieu.
Net zoals met name de Bitcoin maakt ook Monero voor haar token gebruik van de blockchain technologie. Dat is opvallend omdat ze claimt honderd procent privacy te bieden, wat per definitie onmogelijk is bij blockchain technologie. Dit heeft alles te maken met het feit dat een blockchain een publiekelijk raadpleegbaar logboek is. Iedereen kan dus een zoekopdracht uitvoeren op de blockchain waardoor duidelijk wordt welke transactie er precies is uitgevoerd vanaf welk adres.
Toch is Monero er in geslaagd om deze informatie af te schermen van de buitenwereld. Om dit te kunnen realiseren heeft Monero een bijzondere techniek geïmplementeerd die ze 'Ring Signatures' noemen. De werking van deze technologie zorgt er voor dat de publieke encryptiesleutels als het ware worden gemixt. Verschillende publieke adressen van meerdere gebruikers worden door een groot aantal 'ringen' gestuurd, terwijl maar 1 adres de echte verzender is en 1 adres de echte ontvanger. Op deze manier kunnen de transacties die met Monero gebeuren op geen enkele manier terug worden geleid naar de persoon die ze heeft gedaan.
Elk adres kan zo honderden transacties laten zien, terwijl er misschien maar 2 echte transacties zijn geweest. Niemand kan dus uitmaken welk van al deze transacties effectief met jou te maken hebben.
Op moment van schrijven is het zo dat het platform van Monero vooral wordt gebruikt als decentraal betaalsysteem. Maar dit is uiteraard niet de enige toepassing. In principe zou het platform eveneens kunnen worden gebruikt om gevoelige informatie uit te wisselen. Het Monero platform zou bijgevolg dienst kunnen doen om Internet-of-Things toestellen en hun onderlinge communicatie te beveiligen.
Het is een algemeen bekend probleem dat (vooral wat oudere) cryptocurrencies problemen ervaren met de schaalbaarheid. Dat is een issue waar gebruikers van het Monero platform en haar XMR token nooit voor hoeven te vrezen. De reden hiervoor is zeer eenvoudig uit te leggen. Binnen de Monero blockchain beschikken de blokken over een dynamisch karakter. Een overbelasting van het netwerk kan zo worden voorkomen. Verder is er ook nog de 'minimale block reward'. Het bestaan van deze vergoeding (vastgesteld op 0,3 XMR) zorgt er voor dat het altijd voor miners interessant blijft om de XMR token te minen. De Monero digitale valuta zal met ingang van het jaar 2022 te maken krijgen met een eeuwig durende jaarlijkse inflatie van 1 procent.
De keuze voor het invoeren van deze minimale vergoeding voor de miners is een uitstekende zet geweest. Dit heeft men bij het Bitcoin netwerk niet gedaan en de gevolgen daarvan zijn inmiddels wel duidelijk. Het ontbreken van een permanent block award in het delvingsalgoritme zorgt er immers voor dat de kosten voor het onderhouden en beveiligen van het netwerk stelselmatig duurder worden. Dit maakt (onder meer) Bitcoin in de basis steeds minder interessant voor de kleine spelers binnen de markt. Monero pakt dit probleem aan nog vooraleer het zich stelt door wel een minimale vergoeding aan te bieden voor haar miners. Dit maakt het Monero platform op financieel vlak natuurlijk alleen maar extra interessant.
Voor heel wat gebruikers van de blockchain technologie is het een vereiste dat de transacties die ze uitvoeren zo goed mogelijk worden afgeschermd van de buitenwereld. Concreet weet Monero dit te realiseren door gebruik te maken van drie verschillende implementaties:
Doordat Monero gebruik maakt van de blockchain technologie worden de transacties wel degelijk bewaard in het grootboek. Dit verandert niet, maar het is de toegankelijkheid van deze data dat het unieke aspect vormt van deze cryptocurrency.
Eerder op deze pagina hebben we reeds gesteld dat er binnen de Monero blockchain vanaf het jaar 2022 sprake zal zijn van een eeuwige inflatie van 1 procent. Dit is een niet onbelangrijk punt om rekening mee te houden. De miners blijven werken aan dezelfde voorwaarden en de transactiekosten voor de gebruikers blijven laag. In vergelijking met onder meer de Bitcoin is Monero dan ook op dit vlak alvast een beter alternatief. Welke koers deze cryptovaluta naar de toekomst toe zal varen is uiteraard voor iedereen nog maar de vraag.
Wanneer je de keuze maakt om een deel van je kapitaal te investeren in Monero en haar XMR token spreekt het voor zich dat je deze op een veilige manier zal willen opslaan. Wat dit betreft zijn er op moment van schrijven verschillende mogelijkheden. Zo kan je gebruik maken van de 'MyMonero wallet'. Deze wallet is toegankelijk via de browser en wordt benaderd door gebruik te maken van een private login key. Zorg er dus altijd voor dat je deze op een veilige plaats verbergt. Wanneer iemand anders deze login in handen krijgt heeft hij (of zij) volledige toegang tot je XMR-portefeuille. Een interessant alternatief voor de MyMonero wallet kan eveneens worden teruggevonden in een hardware wallet zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano S (lees onze Ledger Nano S review).
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".