Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Mining

Cryptocurrency mining voor dummies

Op het ogenblik dat er door een cryptocurrency gebruik wordt gemaakt van een 'proof of work' algoritme betekent dit dat er binnen het netwerk moet gewerkt worden om transacties te kunnen verwerken. Dit geldt in principe voor elke actie die binnen het netwerk gebeurt. Dit werk wordt niet verricht door mensen, maar wel door systemen die niet alleen het netwerk in stand houden, maar ook beveiligen. We noemen dergelijke systemen 'miners'. Dit komt omdat zij als taak hebben om bepaalde, complexe rekensommen op te lossen waardoor een block kan worden opgelost en dus gemined. Elke block bevat een zekere hoeveelheid aan transacties waardoor alles continue in beweging blijft.

Hoe kan je precies cryptocurrency gaan minen?

Er moet worden gezegd dat het minen van cryptocurrencies door de jaren heen een enorme evolutie heeft meegemaakt. In eerste instantie was het bijvoorbeeld zonder probleem mogelijk om met een oude, afgedankte computer Bitcoin, Litecoin of andere coins te minen. Tegenwoordig is dat mede door de sterk gestegen moeilijkheidsgraad van de blokken niet langer het geval. Omwille van deze reden moet er dan ook al snel worden gekeken in de richting van hardware die bijvoorbeeld over meerdere, zwaardere videokaarten beschikt. In het bijzonder wanneer je nu nog Bitcoin wil gaan minen zal je rekening moeten houden met een aanzienlijke investering in gespecialiseerde mining-apparatuur. Deze luistert naar de naam 'ASICS' en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Hoe zwaarder de uitvoering, hoe duurder, maar hoe groter ook de kans dat je blocks kan oplossen en dus geld kan verdienen.

Let op, niet elke coin kan je minen!

Even tussendoor moet het gezegd dat het niet mogelijk is om elke coin te gaan minen. Het is vooral het algoritme welke bepalend is voor het feit of dit een optie is of niet. Bekende coins die gemined kunnen worden zijn bijvoorbeeld (op moment van schrijven) Bitcoin, Litecoin & Ethereum. Echter is van deze laatste bekend dat ze in de toekomst wil overstappen van een 'proof of work' algoritme met miners naar een 'proof of stake' algoritme zonder miners. Op het ogenblik dat ze overstappen zal het dus niet langer mogelijk zijn om deze coins te minen. Ook nu reeds geldt dit voor een zeer groot aantal coins. Denk op dit vlak maar eens aan onder meer Cardano, Ripple, NEO, IOTA en het Japanse NEM.

Individueel minen of deelnemen aan een 'mining pool'

Op het ogenblik dat je aan cryptocurrency mining wil gaan doen beschik je tegenwoordig over verschillende mogelijkheden. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

1. Individueel minen;
2. Deelnemen aan een zogenaamde mining pool;

Gedurende lange tijd kozen het merendeel van de mensen die coins wilden minen er voor om dit individueel te doen. Dit wordt dan ook aanzien als de 'klassieke' vorm van minen. Je maakte hiervoor gebruik van een eigen computer of specifieke mining hardware waardoor er rekensommen opgelost konden worden om vervolgens de coins te claimen. In eerste instantie was het in principe geen enkel probleem om te minen met behulp van een processor of CPU. Vandaag de dag wordt er geen gebruik meer gemaakt van CPU-mining, maar wel van GPU-mining.

Dit betekent dat de rekenkracht niet meer wordt gezocht in de processors, maar wel in de grafische kaarten. Bovendien dient er rekening mee te worden gehouden dat het minen van coins tegenwoordig vooral gebeurt door middel van een zogenaamde 'mining-rig'. Dit is als het ware een volledige computerinfrastructuur die bij de miner thuis is geïnstalleerd. Dit maakt de concurrentie voor individuele miners zo groot dat ze eigenlijk geen enkele kans op slagen meer hebben. Betekent dit dat je tegenwoordig op geen enkele manier meer voordeel kan behalen uit het minen van coins? Toch wel, al moet je daarvoor wellicht kijken naar een collectief.

Wat is een 'mining pool'?

Op het ogenblik dat je niet over de financiële mogelijkheden beschikt (of je er gewoon niet voor te vinden bent) om zelf te investeren in mining apparatuur kan je er nog voor kiezen om deel te nemen aan een zogenaamde 'mining pool'. Dit klinkt complex, maar dat is het niet. Eigenlijk betreft het hier namelijk gewoon een grote groep van gebruikers die met z'n allen samen een bepaalde coin zoals Bitcoin minen. Dit heeft als belangrijkste voordeel dat de rekenkracht van alle gebruikers wordt samengevoegd. Hierdoor is het eenvoudiger mogelijk om de complexe rekensommen op te lossen en met de coins aan de haal te gaan. De opbrengst van de coins wordt dan (gebaseerd op de rekenkracht die ter beschikking wordt gesteld) uitbetaald aan de verschillende deelnemers van de pool.

Software om mee te minen

Het installeren van een systeem om deze kant en klaar te maken om mee te minen is niet zo voor de hand liggend, in tegendeel. Er dient vaak te worden gewerkt met zogenaamde 'command prompts' en dat is voor mensen die niet over een zekere technische kennis beschikken veelal erg lastig. Gelukkig kan het ook anders. Op het ogenblik dat je wil gaan minen met behulp van je computer kan je er in bepaalde gevallen ook voor kiezen om gebruik te maken van een software-client. Wil je graag gaan minen op basis van de rekenkracht van je grafische kaarten? In dat geval kan gebruikmaken van gui-miner interessant zijn. Dit is een zeer toegankelijke software-client voor beginnende miners die kan worden afgehaald bij Github. Is het voor jou niet helemaal duidelijk hoe deze software nu exact werkt? In dat geval kan je steeds rekenen op assistentie via bijvoorbeeld het forum van Bitcointalk.org.

Wat is browser mining en is het interessant?

Tot slot is er inmiddels ook het fenomeen 'browser mining'. Verschillende partijen zoals bijvoorbeeld faucets (websites die op basis van advertentie-inkomsten gratis cryptocurrencies toekennen aan hun gebruikers) maken het mogelijk om als het ware met je browser te minen. Het spreekt voor zich dat dit geen echte vorm van minen is. De rekenkracht van jouw CPU wordt dan weliswaar aangewend om achterliggend een andere coin te minen dan bijvoorbeeld Bitcoin. Het gaat dan vaak om een privacy coin zoals bijvoorbeeld Monero. Door het verkopen van deze coins en door deze inkomsten samen te brengen met de opbrengsten uit advertenties is het mogelijk om jou te vergoeden onder de vorm van een bepaalde hoeveelheid coins. Ondanks het feit dat browser mining zeer toegankelijk is en op het eerste zicht ook financieel best de moeite waard is, is het dat niet. Zelfs wanneer je continue je browser open laat staan zal je merken dat je eigenlijk slechts een zeer beperkte hoeveelheid tokens weet te claimen.



Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Crypto koersen


Populair op Beleggenonline






Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu