Online beleggen

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Litecoin

Wat is Litecoin?

Litecoin

Litecoin staat bekend als het alternatief voor de Bitcoin. Daar waar deze laatste vaak wordt vergeleken met het edelmetaal goud geldt voor Litecoin dat ze vaak het label van het 'zilver van de cryptomarkt' krijgt opgespeld. Net zoals Bitcoin is het met behulp van Litecoin mogelijk om betalingen uit te voeren zonder dat er daarvoor tussenkomst is vereist van een centrale autoriteit. Uiteraard wordt er hiervoor gebruik gemaakt van de blockchain technologie. Heel wat mensen investeren graag in het 'zilver van de cryptocurrencymarkt', waardoor de prijs van Litecoin net als Bitcoin al enorm is opgelopen.

Introductie van Litecoin

Litecoin verscheen op de markt in het jaar 2011. Dit was zo'n 2 jaar nadat Satoshi Nakamoto de wereld liet kennis maken met Bitcoin, de aller eerste cryptocurrency. De persoon die verantwoordelijk was voor de lancering van Litecoin is Charles Lee. Binnen de wereld van het internet bovendien geen onbekende naam. Hij was eerder aan de slag als technisch medewerker bij internetgigant Google. Ondanks het feit dat Litecoin niet zomaar beschouwd dient te worden als een kloon van Bitcoin is het wel zo dat ze over enkele gelijkaardige kenmerken beschikt. Daar tegenover staat dat Litecoin enkele structurele en niet onbelangrijke verbeteringen heeft aangebracht.

Eén van de belangrijkste verschillen die kunnen worden opgetekend tussen Bitcoin en Litecoin is dat deze laatste elke 2,5 minuten een block kan genereren. Bij Bitcoin is dat niet het geval en neemt het realiseren van een block 10 minuten in beslag, dat is uiteraard heel wat langer. Dit is niet het enige verschil. Een vaak gehoord voordeel van Litecoin is dat er niet zozeer de focus wordt gelegd op de rekenkracht waar GPU's over beschikken, maar dat er vooral wordt gekeken naar het aanwezige RAM geheugen. Dit zorgt er in combinatie met de frequentere blockgeneratie voor dat de LTC blockchain in staat is om transacties op veel efficiëntere en snellere wijze te bevestigen.

Ontwikkelaar blijft betrokken bij Litecoin

Bovenstaande voordelen zorgen er voor dat heel wat nieuwe investeerders in cryptocurrencies een toenemende interesse vertonen in Litebit. Dit vertrouwen wordt kracht bijgezet door het feit dat ook de oorspronkelijke ontwikkelaar bij het project betrokken blijft. Het was Lee zelf die er bijvoorbeeld voor zorgde dat de implementatie van SegWit op een correcte wijze kon verlopen. Dit bleek tot dusver één van de belangrijkste verbeteringen die er niet alleen voor zorgde dat het netwerk beter schaalbaar werd, maar er bovendien ook nog meer transacties konden worden verwerkt. Op een zeker ogenblik gaf Lee ook zijn functie op bij Coinbase om zich terug ten volle te kunnen richten op de verdere ontwikkeling van de Litecoin.

Geen hoge transactiekosten en schaalbaarheidsproblemen

De evolutie die de Bitcoin heeft doorgemaakt heeft er voor gezorgd dat de coin slachtoffer is geworden van zijn eigen succes. Dit blijkt onder meer uit de steeds hogere transactiekosten waardoor kleine bedragen overmaken niet meer zinvol is. Dat geldt niet voor Litecoin, in tegendeel. Bovendien heeft Litecoin op geen enkele tijdstip in zijn bestaan problemen heeft ondervonden met betrekking tot de schaalbaarheid van netwerk. Dit is uiteraard deels te wijten aan het feit dat Litecoin (tot dusver) minder wordt gebruikt als betaalmiddel. Anderzijds gebeuren er wel degelijk transacties die in de praktijk zonder vertraging kunnen worden verwerkt. Ongetwijfeld is dit te wijten aan de verschillende verbeteringen die zijn doorgevoerd aan het platform van Litecoin.

Het minen van Litecoin

Ook voor wat het minen van Litecoin betreft kunnen we vaststellen dat er sprake is van een niet onbelangrijk verschil ten opzichte van Bitcoin. Daar waar er bij Bitcoin mining gebruik wordt gemaakt van het algoritme SHA-256 wordt er voor Litecoin mining gekozen voor scrypt. Deze laatste is meer geheugenintensief, maar daar staat tegenover dat ze de GPU sterk ontziet. De toenemende moeilijkheid van het minen van Bitcoin heeft er voor gezorgd dat het tegenwoordig uitsluitend nog winstgevend is om gebruik te maken van zogenaamde ASIC miners. ASIC's zijn machines waar een stevig prijskaartje aan verbonden is waardoor de doelgroep relatief beperkt is. Net omwille van deze reden wou Lee niet dat Litecoin mining werd gedomineerd door eigenaars van ASIC's. Omwille van deze reden werd een meer geheugenintensief algoritme uitgedokterd die de efficiëntie van het minen voor ASIC's inperkte. Dit zorgt er voor dat het minen van Litecoin toegankelijker is voor veel meer mensen.

LTC op een veilige manier opslaan

Ben jij iemand die geïnteresseerd is in het kopen van LTC, maar weet je nog niet precies hoe je deze nu het best kunt opslaan? Op dit vlak bestaan er tegenwoordig verschillende mogelijkheden. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om gebruik te maken van een online wallet. Dit is vaak het eenvoudigst, maar brengt eigenlijk ook de meeste risico's met zich mee. Online wallets voor LTC kunnen immers blootgesteld worden aan de potentiële dreiging van hackers. Je kan dit risico gelukkig wel enigszins inperken door bijvoorbeeld twee-staps-authentificatie te activeren. Op deze manier wordt er een extra hindernis opgetrokken voor mensen met slechte bedoelingen die er met jouw LTC vandoor willen gaan.

Een toch wel veel veiliger alternatief voor een online wallet om je LTC in op te slaan is kiezen voor een hardware exemplaar. Op dit vlak kan je kiezen voor een zogenaamde Trezor Wallet, maar is het eveneens mogelijk om te kiezen voor bijvoorbeeld de Ledger Nano S (lees onze Ledger Nano S review). Dit zijn stuk voor stuk fantastische en zeer veilige hardware wallets die nog relatief toegankelijk zijn voor de beginnende investeerder in cryptocurrencies. Bovendien genieten beide hardware wallets van een prima support waardoor er in een relatief snel tempo nieuwe cryptocurrencies worden ondersteund. Wil je Litecoin echt op een veilige manier opslaan? Dan is de voorkeur geven aan een hardware wallet met LTC ondersteuning wellicht de meest interessante keuze!Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu