Online beleggen

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > IOTA

Wat is IOTA?

IOTA

IOTA is een decentrale technologie die helemaal anders is tegenover andere cryptocurrencies. In eerste instantie is het zo dat IOTA geen gebruik maakt van blockchain. In plaats daarvan heeft ze de voorkeur gegeven aan een protocol dat luistert naar de naam Tangle (Directed Acyclic Graph - DAG). Op deze manier is een decentraal netwerk tot stand gekomen waarop het mogelijk is om waarde uit te wisselen tussen verschillende systemen zonder dat er daarvoor transactiekosten in rekening worden gebracht. Dit klinkt erg mooi, maar net door het gebruik van het Tangle protocol is de IOTA technologie vrij moeilijk te begrijpen. Eenmaal je inzicht hebt in het platform wordt het één en ander echter al snel duidelijk.

Kennismaking met IOTA

Bijzonder aan IOTA is niet alleen dat ze gebruik maakt van het Tangle protocol, maar ook dat ze kan worden ingezet voor het Internet of Things systeem. In principe is de technologie namelijk specifiek ontwikkeld om niet alleen een veilig, maar ook een decentraal ecosysteem te ontwikkelen voor het IOT. Voor wie nog niet bekend is met dit begrip verduidelijken we dit nog even. Het Internet of Things is eigenlijk een verwijzing naar de situatie waarin diverse systemen worden uitgerust met een netwerkverbinding en vervolgens onderling data gaan uitwisselen. We hoeven de voorbeelden voor deze techniek helemaal niet ver te zoeken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een wijnkast die vaststelt dat je favoriete fles rode wijn niet meer in voorraad is en deze automatisch gaat bestellen. Uiteraard is dit slechts een voorbeeld en zijn de toepassingsmogelijkheden in de praktijk eindeloos.

Welke rol kan IOTA dan precies spelen in bovenstaande? Zeer eenvoudig. De situatie die wordt omschreven als het Internet of Things is natuurlijk fantastisch en biedt een ongelofelijk potentieel voor de toekomst, maar tegelijkertijd zijn er ook risico's aan verbonden. Om deze risico's in te perken kan het de moeite waard zijn om gebruik te maken van de IOTA technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat de uitgewisselde informatie tussen diverse systemen wordt geverifieerd. Deze vorm van controle is vereist om er voor te zorgen dat de data niet kan worden gemanipuleerd. Wanneer je wijnkast een doos rode wijn bestelt moet de betaling wel aankomen bij de juiste partij en moet ook het bedrag juist zijn. De IOTA technologie kan hiervoor zorgen en staat bovendien ook nog eens garant voor schaalbaarheid, lage kosten en beschikbaarheid.

Verschil tussen het blockchain en Tangle protocol

Cryptocurrencies die zijn gebaseerd op het blockchain protocol moeten geen rekening houden met een centrale autoriteit en bovendien is opgenomen data onuitwisbaar. Op hetzelfde ogenblik moet er echter worden geaccepteerd dat de capaciteit van een blockchain niet onbeperkt is. Dit komt omdat er een continue mining proces plaats moet vinden. Daarnaast zijn ook het aantal transacties per block beperkt. De zogenaamde miner die instaat voor het verifiëren van een block ontvangt voor diens werkzaamheden een bepaalde vergoeding. Mocht er geen sprake zijn van een dergelijke vergoeding, dan zouden de transacties niet aan de blockchain toegevoegd kunnen worden. Dit hele proces zorgt er voor dat nano- of microbetalingen bij een blockchain project per definitie niet rendabel kunnen zijn. Het Tangle protocol waar IOTA op is gebaseerd beschikt op dit vlak over een niet onbelangrijk voordeel.

Een oneindig schaalbaar cryptografisch decentraal netwerk

Het Tangle protocol wijkt op een enorm aantal vlakken af van het blockchain protocol. Zo kent Tangle geen mining, is er geen sprake van blocks en moet er ook geen rekening worden gehouden met een bepaalde moeilijkheidsgraad en / of transactiekosten. In het geval van Tangle kan je rekenen op een cryptografisch decentraal netwerk welke over oneindige schaalbaarheid beschikt. Bovendien maakt ze gebruik van een compleet andere vorm van encryptie wat er voor zorgt dat ze perfect is opgewassen tegen aanvallen die gebeuren door zogenaamde quantumcomputers.

De bevestiging van een IOTA transactie gaat dankzij Tangle ook niet gepaard met een grote hoeveelheid rekenkracht. Dit zorgt er voor dat eigentijdse computer of smartphone reeds voldoende kan zijn. Op het ogenblik dat een node een transactie gaat versturen dient deze een bevestiging voor twee andere transacties te realiseren. Door deze unieke werkwijze is er op elk ogenblik twee keer zoveel capaciteit voor handen dan echt is vereist om alle transacties op dat specifieke ogenblik te kunnen bevestigen. In vergelijking met andere netwerken zal deze van IOTA naarmate er meer transacties worden uitgevoerd dus niet trager, maar wel sneller worden.

Een groot potentieel

IOTA heeft ondertussen reeds een behoorlijke weg afgelegd. In 2017 kwam ze zelfs plots de top 10 van grootste cryptocurrencies binnen. Bovendien staan er nog heel wat prestigieuze projecten op de planning. Hoe dan ook moet het gezegd dat een betaalsysteem waarbij er geen transactiekosten dienen te worden betaald als muziek in de oren klinkt van heel veel bedrijven verspreid over de wereld. Het is dan ook onnodig om te zeggen dat IOTA over een bijzonder aantrekkelijk potentieel beschikt.

IOTA kopen en opslaan

Op moment van schrijven is IOTA nog een vrij nieuwe cryptocurrency. Dit zorgt er voor dat ze nog niet over een uitgebreide support beschikt. Aanbieders van cryptovaluta's die het mogelijk maken om een betaling met iDeal uit te voeren hebben ze bijvoorbeeld vooralsnog niet in hun aanbod opgenomen. De eenvoudigste mogelijkheid om ze aan te kunnen kopen is dan ook gebruikmaken van een exchange zoals Binance. Stort een bepaald bedrag in BTC of ETH en wissel het stukje kapitaal op deze manier in voor IOTA.

Er is wel reeds een gebruiksvriendelijke en goede wallet verkrijgbaar. Je kan op dit vlak kiezen voor een zogenaamde full node, maar daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor een light wallet of een mobiele app. Zoals voor alle cryptocurrencies geldt ook voor IOTA dat het altijd wordt aangeraden om je wallet zo optimaal mogelijk te beveiligen. Alleen op deze manier kan je bijvoorbeeld voorkomen dat een hacker er met een niet onaanzienlijk deel van je kapitaal vandoor gaat. Kiezen voor een hardware wallet kan op dit vlak uiteraard ook een aanrader zijn.Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu