Online beleggen

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Dogecoin

Wat is Dogecoin?

dogecoin

Onder de altcoins is de Dogecoin (DOGE) een zeer opmerkelijke cryptocurrency. De Dogecoin is namelijk ooit als grap begonnen, als een soort van parodie op Bitcoin.

Bedenker Jackson Palmer kijkt ondertussen met ongeloof naar de koersbewegingen van de Dogecoin. In 2018 bereikte de munt een marktkapitalisatie van meer dan 1 miljard dollar, vermoedelijk omhoog geduwd door nieuwe cryptobeleggers die 'goedkope' munten zoeken. Eind 2017 was de DogeCoin te koop voor minder dan $0,001 per stuk, in 2018 wordt al meer dan $0,015 betaald. Nieuwe cryptobeleggers kopen blijkbaar liever duizenden stuks van munten als de Dogecoin in plaats van dat geld te investeren in bijvoorbeeld 0.3 Ethereum.

Jackson Palmer zei toen dat de DogeCoin vooral een barometer is voor de cryptozeepbel en overmatige speculatie. Dogecoin bleef echter wel een enorme community hebben, die vooral bezig was met eerder grappige of ongelooflijke projecten. De DogeCoin community heeft bijvoorbeeld geld ingezameld om het Jamaicaans bobsleeteam naar de Olympische Spelen te sturen of om de NASCAR stockcar racer Josh Wise te sponsoren.

Dogecoin koers en grafiek

Elon Musk

In 2020 ging de koers van Dogecoin weer fors hoger onder impuls van Elon Musk, die allerlei tweets over de cryptomunt plaatste. Ook andere beroemde mensen, zoals de Kiss zanger Gene Simmons, zorgden voor bijkomende aandacht voor de munt. En miljardair Mark Cuban zei: "Als ik moest kiezen tussen het kopen van een loterijticket of dogecoin, dan zou ik dogecoin kopen." Door de massale aandacht tikte de Dogecoin in 2021 de 8 dollarcent aan en de marktkapitalisatie ging zo al boven de 10 miljard dollar piepen.

Geschiedenis

Dogecoin werd op 8 december 2013 gelanceerd. En die release ging niet geheel onopgemerkt voorbij: een maand later was de waarde al 18 keer gestegen. Na januari 2014 hield dat echter ook weer heel abrupt op en werd de Dogecoin geconfronteerd met een crash. Maar in de jaren nadien bleef de munt zich in de aandacht werken en waren er vaak forse koersstijgingen.

De Dogecoin is, zoals in de inleiding al werd verteld, begonnen als een grap. De munt stak de draak met de Bitcoin en een andere cryptocurrency die goed in trek was, de LiteCoin. De Dogecoin was gebaseerd op de Doge meme, een Shiba Inu Japanse hond. De Dogecoin was vooral bedoeld om weg te geven. Het was niet het doel om een serieus betaalmiddel te worden en al zeker werd er niet gehoopt op een prijsstijging.

Omdat de munt zich telkens weer in de schijnwerpers weet te werken, blijft de ontwikkeling zich ook verder zetten. De laatste grote software update vond plaats in juni 2019 maar door de cryptohype van begin 2021 worden er weer nieuwe updates beloofd.

Dogecoin technisch

Dogecoin is een fork van Luckycoin, dat op zich weer een fork is van Litecoin. En Litecoin was zelf een fork van Bitcoin.

Dogecoin maakt dus gebruik van een proof-of-work protocol waarbij mijners beloond worden met nieuwe coins wanneer ze een block mijnen. De makers van de Dogecoin wilden een willekeurige block reward geven aan de mijners, simpelweg omdat het zo niet aantrekkelijk zou zijn voor de mijners. Ze programmeerden dat een mijner een willekeurige reward zou krijgen tussen 1 en 1.000.000 Dogecoin per gemijnd block. Toen de Dogecoin toch tegen alle verwachtingen in populair werd, werd er ook gekozen voor een vaste block reward van 10.000 dogecoin per block. De block time van Dogecoin is ongeveer 1 minuut, terwijl dit bij bitcoin zo'n 10 minuten is.

Dogecoin is een inflatoire munt en heeft geen bovenlimiet zoals bitcoin. Er zullen dus nieuwe coins blijven bij komen. Omdat merge mining mogelijk is, waarbij mijners tegelijk Litecoin en Dogecoin kunnen mijnen, blijven er vele mijners actief.

Interessant?

Dogecoin lift vooral mee op de cryptomunten hype. Als iedereen tegelijk voor de grap wat dogecoin wil bezitten, dan gaat de koers uiteraard omhoog. Vermoedelijk zullen er altijd periodes blijven komen waarin de Dogecoin opnieuw de hoogte wordt in gepraat. Dogecoin blijft zo bijgevolg eerder een speculatief speeltje.

Lees meer over cryptocurrency kopen.Gratis nieuwsbrief

Abonneer op onze gratis nieuwsbrief!

Succesvol beleggen

In 10 stappen succesvol beleggen

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (Belgiƫ)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu