Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Litecoin

Wat is Dash?

Dash

Verschillende cryptocurrencies kenmerken zich door enkele pijnpunten. Dit geldt zelfs voor de oorspronkelijke Bitcoin. Eén van de vaakst gehoorde punten van kritiek is bijvoorbeeld terug te vinden in de veiligheid van de valuta. Daarnaast heeft de populariteit van met name de Bitcoin er voor gezorgd dat er nog enkele nieuwe problemen zijn ontstaan. Het gaat hierbij niet alleen om een aanzienlijk langere transactietijd, maar tevens om extreem hoge transactiekosten die lang niet meer voor iedereen aanvaardbaar zijn. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat er door steeds meer partijen in de richting wordt gekeken van zogenaamde altcoins. Wat dit betreft kan Dash zomaar eens één van de belangrijkste cryptocurrencies voor de toekomst zijn.

Kennismaking met Dash

Het concept van Dash is misschien wel één van de beste die we tot dusver hebben gezien. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat ze privacy centraal heeft gesteld, maar bovendien worden transacties ook meteen bevestigd zonder dat er daarvoor een wachttijd van toepassing is. Dash is in de basis uiteraard gebaseerd op de Bitcoin software, maar heeft er voor gekozen om enkele zeer interessante toevoegingen te doen aan haar blockchain techniek.

Eén van de sterkste troeven van Dash is terug te vinden in het anonieme karakter van de cryptocurrency. Op het ogenblik dat je er voor kiest om gebruik te maken van eender welke cryptovaluta wordt de transactie die gebeurt opgenomen in het grootboek welke we de blockchain noemen. De transactie wordt vervolgens aantoonbaar vanaf het (voor Bitcoin) BTC-adres waar de transactie vandaan werd gestuurd. Bovendien is het eveneens zo dat de waarde evenals de ontvanger van de transactie in kwestie kan worden aangetoond. Dat geldt niet voor Dash.

Deze cryptovaluta maakt namelijk gebruik van de zogenaamde 'PrivateSend technologie'. Deze technologie is er voor verantwoordelijk dat alle eerder aangehaalde data anoniem wordt gemaakt. Dit zorgt er in de praktijk voor dat het traceren van een transactie niet langer tot de mogelijkheden behoort. Niet voor niets wordt een transactie met Dash inmiddels dan ook vaak vergeleken met een cash geld transactie, Dash staat dan ook voor Digital Cash.

InstantSend technologie maakt directe bevestiging mogelijk

Het anonieme karakter waar Dash over beschikt is op zichzelf reeds voldoende voor een aanzienlijk potentieel. Dat is echter niet alles. Dash heeft er immers ook voor gekozen om de InstantSend technologie te implementeren. Deze technologie zorgt er voor dat het mogelijk wordt om transacties nagenoeg per direct (in ieder geval binnen een tijdspanne van maximaal 5 seconden) te bevestigen. Dit wordt mogelijk gemaakt door het feit dat Dash gebruik maakt van een decentraal netwerk van servers welke luistert naar de naam 'Masternodes'. Het betreft hier niet minder dan 4100 servers die 24 uur per dag en 7 dagen per week verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van een wallet evenals het maken van beslissingen. Een cruciale beslissing heeft bijvoorbeeld betrekking tot het feit of een transactie legitiem is of niet.

Geen miners vereist

Een niet onbelangrijk verschil tussen Dash en bijvoorbeeld Bitcoin is terug te vinden in het feit dat de aanwezigheid van de Masternodes er voor zorgt dat er geen miners zijn vereist. Transacties die met Dash worden uitgevoerd zijn dan ook nooit onderhevig aan een lange wachttijd. Een extra voordeel is terug te vinden in de kosten die moeten worden betaald voor het uitvoeren van een bepaalde transactie. Het hele systeem van Dash is er namelijk op gebouwd om onnodige transactiekosten te voorkomen. Dit maakt ze in de basis heel wat voordeliger in vergelijking met (onder meer) Bitcoin.

Voorheen bekend als Darkcoin en Xcoin

Dash werd op de cryptocurrency markt geïntroduceerd in januari van het jaar 2014. In een vorig leven stond ze echter bekend als 'Darkcoin' en 'Xcoin'. In 2016 kon worden vastgesteld dat Dash een vrij stabiele koers wist aan te houden. De gemiddelde waarde van de cryptomunt bleef dan ook ergens rond de 45 euro hangen. Daar kwam verandering in, in het jaar 2017. Op dat ogenblik steeg de koers van de cryptomunt aanzienlijk waardoor ze een waardevermeerdering binnen relatief korte tijd van meer dan 2.500 procent wist te realiseren. Hierdoor werd ze in één klap één van de beste (of misschien zelfs de beste?) performers van het jaar op de cryptocurrency markt.

De Dash Treasury

Dat Dash in staat was om binnen een relatief korte termijn een sterke marktkapitalisatie te verwerven hoeft eigenlijk niet meteen te verbazen. Verschillende factoren hebben hiervan aan de basis gelegen. Eén van de belangrijkste factoren is echter ongetwijfeld terug te vinden in de bijzonder actieve decentrale organisatie welke er achter de cryptomunt schuil gaat. Zo is er bijvoorbeeld het opvallend feit dat 10 procent van elke transactie fee naar de zogenaamde Dash Treasury wordt gestuurd. Deze virtuele schatkist kan worden aangesproken op het ogenblik dat er bijvoorbeeld nieuwe ontwikkelingen moeten worden gefinancierd. Dit is belangrijk, want het zorgt er voor dat Dash over een relatief onafhankelijk karakter beschikt.

Het feit dat er altijd financiële middelen voor handen zullen zijn zonder dat de crypto daarvoor een beroep moet doen op investeerders of donateurs zorgt er voor dat ze niet alleen stelselmatig verder kan groeien, daarnaast kan het team van ontwikkelaars ook blijvend nieuwe verbeteringen blijven doorvoeren. Dit zijn stuk voor stuk indicaties die in het voordeel pleiten van deze cryptocurrency.

Dash cryptocurrencies op een veilige manier opslaan

Heeft de bovenstaande informatie jou ook een goed gevoel gegeven met betrekking tot deze interessante cryptomunt? Ben je dan ook van plan om er zelf in te gaan investeren? In dat geval spreekt het voor zich dat je wel de beschikking moet hebben over een betrouwbare en kwalitatieve wallet. Op dit vlak kan je kiezen voor een paper wallet, een online wallet evenals een hardware wallet. Online wallets om je Dash in op te slaan zijn vaak gratis, maar hebben als potentieel risico dat ze gehackt kunnen worden. Omwille van deze reden is het eigenlijk aan te raden om gebruik te maken van een hardware wallet. Het kost een beetje geld, maar je kan er wel altijd van op aan dat je portefeuille met Dash tokens goed is beschermd. Enkele voorbeelden van hardware wallets waar je Dash in op kan slaan zijn de Trezor Wallet evenals de Ledger Nano S (lees onze Ledger Nano S review).Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Crypto koersen


Populair op Beleggenonline


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu