Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.
Waarschuwing
Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Analyseren
Het is een punt waar iedereen wel eens over struikelt, op het ogenblik dat je, je eerste stappen zet in de wondere wereld van de cryptocurrencies wordt je werkelijk overrompeld door technische termen. Op het eerste zicht lijken dergelijke gegevens in het bijzonder interessant voor bijvoorbeeld ontwikkelaars of mensen die over een zekere technische achtergrond beschikken, maar in de praktijk moeten we zeggen dat ze voor iedereen van belang zijn. Ben jij bijvoorbeeld van plan om te investeren in een bepaalde cryptovaluta? Dan zijn het vaak de technische specificaties die duidelijk zullen maken in welke mate de digitale valuta in kwestie is opgewassen tegen de concurrentie en klaar is voor de toekomst.
1. De circulating supply;
2. De maximum supply;
Zoals de namen reeds laten vermoeden betekent 'circulating supply' het aantal coins die op moment van schrijven in omloop zijn. Deze dienen te worden afgewogen ten opzichte van het aantal coins of tokens die nog in omloop gebracht dienen te worden. Deze kunnen worden achterhaald door het maximale aantal tokens te verminderen met de tokens die in omloop zijn.
Door rekening te houden met het aantal tokens welke nog in omloop zullen komen wordt het meteen duidelijk welke inflatie er kan worden verwacht. Dit is belangrijk, want inflatie heeft altijd een (niet onaanzienlijke) invloed op de waarde waar een token over beschikt.
Een tweede belangrijk punt waar rekening mee dient te worden gehouden is het algoritme waar een cryptocurrency over beschikt. In eerste instantie werd altijd gebruik gemaakt van 'proof of work'. Dit blijkt op heden echter een beetje een achterhaalde technologie te zijn, niet in het minst omdat ze een enorme hoeveelheid energie verbruikt. Voordeel van proof of work is wel dat er miners ingezet dienen te worden om het netwerk in stand en bovendien ook veilig te houden. Indien je de beschikking hebt over geschikte apparatuur kan je zo nog wat extra geld verdienen bovenop de meerwaarde op je investering in cryptocurrency.
Enkele van de meest succesvolle projecten in cryptoland maken tegenwoordig geen gebruik (meer) van het proof of work algoritme, maar hebben in plaats daarvan gekozen voor 'proof of stake'. Eigenaars van tokens worden bij dit algoritme beloond voor het staken of 'oppotten' van hun coins in een daarvoor bestemde wallet zoals de Omnistaker. In principe hoef je hiervoor helemaal niets te doen, gewoon je Omnistaker aan laten staan zodat er blocks kunnen verwerkt worden. Je zal dan op regelmatige tijdstippen nieuwe coins ontvangen.
De transacties die op de blockchain uitgevoerd worden maken steeds deel uit van een zogenaamde 'block'. Hoe frequenter die block kan worden verwerkt en hoe groter diens capaciteit is, des te meer transacties deze per seconde aan kan. Dit was lange tijd een groot probleem voor Bitcoin, tot men er voor koos om 'SegWit' te activeren. SegWit heeft er voor gezorgd dat de handtekening die was vereist voor het goedkeuren van een block buiten die block is komen te staan. Dat lijkt bijzaak, maar dat is het niet als je weet dat die handtekening zomaar even 50 procent van de volledige grootte van de block in beslag nam.
Het staat als een paal boven water dat schaalbaarheid het sleutelwoord is voor de toekomst van de cryptomarkt. Verschillende projecten waaronder zeker niet alleen Bitcoin, maar bijvoorbeeld ook Ethereum hebben wat dit betreft te maken met een niet onaanzienlijk probleem. Hun netwerk is namelijk zo populair dat het niet alleen lang kan duren vooraleer transacties worden gevalideerd, daarnaast lopen ook de kosten hoger op dan noodzakelijk is. Dat er grote verschillen merkbaar zijn in het aantal transacties welke cryptocurrencies aankunnen blijkt ook uit de vergelijking tussen twee populaire ICO platform zoals Ethereum en NEO. Daar waar Ethereum het op moment van schrijven moet doen met zo'n 10 transacties per seconde kan het NEO platform er zomaar even tot 10.000 per seconde aan.
Zeer veel mensen willen graag investeren in een ICO of in een nieuwe vork omdat ze op die manier één van de eerste echte investeerders zijn in een gloednieuw project. Deze drijfveer is zeker niet slecht, want in het verleden werd reeds meermaals aangetoond dat dergelijke investeringen erg lucratief kunnen zijn. Toch moet het gezegd dat hier ook de meeste risico's aan verbonden zijn. Een bijzonder belangrijk punt waar je bij de lancering van een nieuwe cryptocurrency waar je wenst in te stappen steeds rekening mee dient te houden heeft betrekking tot een eventuele pre-mine. Het is iets waar veel mensen nogal luchtig over doen, maar het vereist je onverdeelde aandacht.
Op het ogenblik dat er een pre-mine is gebeurd betekent dit namelijk dat niet alle tokens van de cryptocurrency in kwestie zomaar in omloop zullen worden gebracht. Er is namelijk sprake van een pre-mine op het ogenblik dat het team achter een cryptovaluta er voor kiest om bij de lancering van een nieuwe cryptocurrency een bepaalde hoeveelheid tokens te 'reserveren' voor zichzelf. Op deze manier ontvangen de ontwikkelaars van het platform een bepaalde vergoeding voor hun geleverde inspanningen. Is daar nu iets mis mee? In de basis misschien niet, maar het kan wel marktmanipulatie in de hand werken.
Afhankelijk van de cryptocurrency in kwestie kan er sprake zijn van ettelijke miljoenen, maar ook van vele miljarden aan tokens. Wanneer een significant deel van deze tokens is voorbehouden voor een bepaald aantal ontwikkelaars en deze in één keer in de markt worden gedropt kan dat zorgen voor een aanzienlijke manipulatie van de koers. Dit is dan ook absoluut iets waar je rekening mee zal willen houden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".