Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Bitcoin Cash

Wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash

Sinds het ontstaan van de Bitcoin zijn er verschillende altcoins verschenen als afsplitsing op de originele cryptocurrency. Eén van deze varianten luistert naar de naam 'Bitcoin Cash'. Deze altcoin verscheen op de markt op 1 augustus 2017 en beschikt over een blockchain die nagenoeg identiek is aan deze van de originele Bitcoin. Toch zijn er een aantal niet onbelangrijke verschillen merkbaar. Het belangrijkste verschil is terug te vinden in de grootte van de block. Bitcoin Cash beschikt met 8 MB namelijk over een significant grotere blockgrootte welke er voor zorgt dat er meer transacties binnen een kortere periode kunnen worden verwerkt.

Grote gelijkenissen met originele Bitcoin

Bitcoin Cash vertoont uiteraard heel wat grote gelijkenissen met de oorspronkelijke Bitcoin. Zo zijn het allebei decentrale systemen die het mogelijk maken om onderling betalingen uit te voeren zonder dat er daarvoor tussenkomst is vereist van een centrale autoriteit. We kunnen Bitcoin Cash eigenlijk bestempelen als een directe afsplitsing van de Bitcoin. Tot aan blockchain blok 478558 waren de twee cryptocurrencies precies dezelfde, daarna zijn ze beiden hun eigen weg gegaan. Elke gebruiker die voor de afsplitsing eigenaar was van BTC kreeg dan ook meteen dezelfde hoeveelheid Bitcoin Cash of BCH toegekend.

Vergroten van de schaalbaarheid bij Bitcoin

Het is absoluut geen geheim dat het netwerk van Bitcoin sinds haar lancering in het jaar 2009 een enorme evolutie heeft gekend. Deze evolutie heeft er toe geleid dat Bitcoin transacties niet meer op korte termijn konden worden uitgevoerd. Bovendien steeg ook de kostprijs voor een dergelijke transactie inmiddels aanzienlijk. Eén van de belangrijkste oorzaken die aan de basis lag van de langere verwerkingstijd heeft betrekking tot het vrij beperkte blok formaat welke door Bitcoin wordt gehanteerd. Deze is namelijk vastgesteld op 1 MB. Een gemiddelde transactie neemt zo'n 500 bytes in beslag wat er voor zorgt dat er amper 2000 transacties in een blok kunnen worden opgenomen. Daar moest volgens heel wat miners en mining pools verandering komen.

De gemiddelde tijd die blokgeneratie in beslag nam bedroeg 10 minuten. Dit zorgde er voor dat er in de praktijk tot 2000 transacties per 10 minuten konden worden uitgevoerd. Echter zorgde de toegenomen populariteit van de cryptocurrency er al snel voor dat er heel wat meer transacties moesten worden verwerkt dan 2000 per 10 minuten. Het logische gevolg hiervan was dat de wachttijd aanzienlijk begon op te lopen en dat tot grote frustratie van de gebruikers. Bovendien stegen de transactiekosten alsmaar verder waardoor het voor de kleine investeerder meteen een stuk minder interessant werd om in de richting van de oorspronkelijke Bitcoin te kijken. Een alternatief drong zich dan ook op en kon worden gerealiseerd onder de vorm van Bitcoin Cash.

Afsplitsing in Bitcoin Cash

In principe waren alle gebruikers van het Bitcoin netwerk het er wel over eens dat de langere verwerkingstijd van de transacties een probleem was. Dit probeerde de Bitcoin community op te lossen door de introductie van BIP-141 en SegWit2x. Deze verbeteringen zorgden er onder meer voor dat de capaciteit van een blok werd opgedreven tot 2 MB. Ook de manier van opslaan veranderde waardoor er meerdere transacties in één enkele blok konden worden opgeslagen. Een deel van de community kon zich echter niet vinden in de 'verbeteringen' die werden doorgevoerd en besloten om zich af te splitsen van de Bitcoin blockchain. Zij gingen de schaalbaarheid van Bitcoin op een andere manier vergroten en kozen er bijgevolg voor om Bitcoin Cash in het leven te roepen. Bitcoin Cash maakt geen gebruik van SegWit, maar koos wel voor een beduidend grotere blockgrootte van 8 MB.

SegWit2x als sleutel voor het succes van Bitcoin Cash?

Heel wat zogenaamde altcoins die inmiddels op de markt zijn gelanceerd uiten zich als een inspiratieloos project waardoor ze maar over weinig toekomstperspectief beschikken. Dat kan absoluut niet gezegd worden van deze Bitcoin Cash, in tegendeel. De hele filosofie achter deze altcoin is dan ook uitstekend te noemen, wat zich reeds vertaald heeft in een vrij stevige koers. Bovendien is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het succes van Bitcoin Cash (of men het nu wil of niet) zowel rechtstreeks als onrechtstreeks blijft verbonden met de originele Bitcoin. Hoe dat komt? Zeer eenvoudig.

In eerste instantie blijft het bijvoorbeeld nog steeds uitkijken naar wat SegWit2X gaat doen. Op het ogenblik dat deze volledig zal zijn geactiveerd op de BTC blockchain is de kans bestaande dat niet alleen ontwikkelaars, maar ook investeerders hun focus terug vooral op de oorspronkelijke cryptocurrency gaan leggen. Mocht de community echter alsnog het vertrouwen verliezen in SegWit2x en ook die mogelijkheid bestaat zeker en vast, dan betekent dit dat Bitcoin Cash een aanzienlijke evolutie kan doormaken. De aanzienlijke koersstijgingen die typerend zijn voor een altcoin als de Bitcoin Cash maken ze bovendien ook vaak een uitstekend investeringsproduct voor de korte termijn.

Het opslaan van je Bitcoin Cash

Bitcoin Cash is absoluut een altcoin die over heel wat potentieel beschikt. Het systeem is goed uitgedokterd en er is een sterke community achter terug te vinden waardoor er ongetwijfeld nog een mooie toekomst lijkt weggelegd voor deze cryptomunt. Mensen die er voor kiezen om over te gaan tot het kopen van één of meerdere BCH dienen er als vanzelfsprekend rekening mee te houden dat deze op een veilige manier opgeslagen moeten kunnen worden. Wat dit betreft heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen drie verschillende mogelijkheden. Zo kan je Bitcoin Cash bewaren door middel van een paper wallet, is het mogelijk om ze bij te houden in een online wallet en kan je finaal ook kiezen voor een hardware exemplaar. Hou er in dit laatste geval wel rekening mee dat het systeem Bitcoin Cash moet ondersteunen. Dit geldt namelijk op moment van schrijven zeker niet voor alle toestellen die verkrijgbaar zijn.

De veiligste methode om Bitcoin Cash of BCH op te slaan is en blijft gebruikmaken van een hardware wallet. Op dit vlak kan je vooral kijken in de richting van de Ledger Nano S (lees onze Ledger Nano S review. Het betreft hier een zeer betrouwbare hardware wallet die een veilige haven zal blijken voor niet alleen je BCH, maar tevens ook voor andere cryptomunten waarin je hebt geïnvesteerd.Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Crypto koersen


Populair op Beleggenonline


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu